Роботизирани куриери от Amazon

Amazon ще експериментира с автоматизирани роботи за доставка, които ще разнасят пратки по улиците на няколко града в окръг Снохоумиш, щата Вашингтон, съобщава BBC.

Малките електрически камионетки ще се казват Scout и ще се движат с пешеходна скорост по тротоарите. Първоначално автономните “куриери” ще се движат само през деня и ще бъдат придружавани от служители на компанията.

“Разработихме Amazon Scout в развойния център в Сиатъл. Проведохме многобройни полеви тестове, за да сме сигурни, че превозните средства ще могат да заобикалят пешеходци, велосипедисти, животни и всичко, което може да се изпречи на пътя им”, казва вицепрезидентът на Amazon Шон Скот.

Компанията публикува и промоционално видео, което демонстрира възможностите на новите роботи. Капакът им ще се отваря автоматично пред клиента, за да може той да вземе своята пратка.

Засега обаче от Amazon не са публикували повече детайли за начина на работа на Scout, както и оперативни подробности, като например какво ще стане, ако на адреса няма човек, който да приеме пратката.

Компанията на Джеф Безос обаче не е единствената, която разработва подобен продукт. Базираната в Сан Франциско Starship Technologies също обяви, че пуска на терен 24 роботизирани колички, които ще доставят кафе и пица на студентите в George Mason University.

По улиците на Сан Франциско отдавна се движат подобни машини, а компании, като Marble и Starship, са сред пионерите в този сегмент. Но някои от жителите на Златния град не гледат с добро око на самоходните “куриери” и смятат, че могат да бъдат сериозна заплаха за сигурността на пешеходците и домашните любимци.

През 2017 г. общинският съветник Норман Лий дори предложи и законови промени, които да ограничат употребата на роботите само в определени квартали, както и да поставят задължително условие те да бъдат придружавани от служители на компаниите, които ги използват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *