Windows скъса окончателно с MS-DOS

В последната версия за разработчици е отпаднал командният ред за MS-DOS, като по този начин Windows скъсва окончателно с 36-годишната операционна система.

Вместо познатия команден ред Microsoft предлага в Windows 10 да се използва само PowerShell, който е стандартен компонент на Windows от няколко години. Достъп до обновената версия имат разработчици, които участват в програмата Windows Insiders, предава technews.bg.

Командният ред на MS-DOS позволява управление на системата с помощта на ръчно въведени команди. Самата MS-DOS загуби актуалност като самостоятелна операционна система още в средата на 90-те години на миналия век, когато се появи Windows, но досега Microsoft винаги оставяше възможност на потребителите да работят с компютрите си по старомодния начин – чрез команден ред.

PowerShell, от друга страна, представлява софтуерна технология за писане на скриптове, която се състои от интерфейс във вид на команден ред и език за сценарии, представен за първи път от Microsoft през 2003 г. под името Monad. Самият PowerShell излезе през 2006 г. като разширяем инструмент за автоматизация.

PowerShell е разработен на базата на софтуерната платформа .NET Framework. Той е резултат от опитите на Microsoft да създаде функционален и удобен интерпретатор на командни редове, започнали още през 1998 г.

Скъсването с MS-DOS несъмнено ще остане запомнящ се момент в историята на Microsoft, тъй като възходът на компанията и кариерата на нейните основатели Бил Гейтс и Пол Алън започна именно с тази операционна система. Тя бе разработена през 1981 г. за персоналния компютър на IBM.

Синият гигант се обръща към малката тогава компания Microsoft, разработчик на езика за програмиране BASIC, да създаде система за IBM РС. Бил Гейтс се съгласява да достави желаната ОС за 50 хиляди долара. Той купил прототип на системата от Seattle Computer Products под името 86-DOS за $75 000, след като разбрал, че IBM търси разработчик, и на негова база създава PC DOS 1.0.

Продавайки евтино системата на IBM, Бил Гейтс си запазил правото да продава нейни лицензи на други производители на компютри. Именно този бизнес модел предопределя разцвета на Microsoft и масовото разпространение първо на MS-DOS, а след това и на Windows.

В историята на MS-DOS ще останат 8 основни и 20 междинни версии на системата. Microsoft и IBM разработваха платформата съвместно до 1993 г., когато всяка от компаниите пусна собствена версия. Развитието на MS DOS бе прекратено през 2000 г.

За времето на своето съществуване MS-DOS се промени значително.

Първоначално тя беше създадена за работа с процесори Intel 8088 и дискети, но впоследствие се приспособи към новите чипове и дискови устройства. Системата се използваше като база за първите версии на Windows – под графичния интерфейс се разполагаше команден ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *