В очакване на първия блокчейн телефон?

Huawei подготвя първия блокчейн телефон в своята гама, информира Bloomberg. Джаджата ще може да работи с приложения, които са базирани на блокчейн технологиите, твърдят анонимни източници от компанията.
По думите им, Huawei вече преговаря с швейцарската Sirin Labs за лиценз за ползване на операционната им система SIRIN OS, която позволява стартирането на блокчейн приложения. Тя може да се използва успоредно с поддържаната от Alphabet Android.
Представители на двете компании са потвърдили пред изданието, че са проведени предварителни разговори, но до този момент няма сключено споразумение. Ако плановете бъдат реализирани, обаче, ще бъде осъществен първият сериозен пробив на мащабен хардуерен производител в света на блокчейн технологиите, използвани за регистриране на трансакциите с криптовалути. А това ще е и крачка към тяхната масова употреба, пише Bloomberg.
Дори след срива в началото на годината, пазарът на криптовалути увеличи оборота си 15 пъти за последната година, достигайки 350 милиарда долара.
Междувременно Sirin Labs разработва собствено устройство, базирано на блокчейн технологиите. Компанията очаква телефонът, наречен Finney, да излезе на пазара през втората половина на тази година и да струва около 1000 долара. До момента предварителните поръчки са за над 25 000 броя.
Някои от крипто-екстрите, които Sirin Labs ще предложат на своите клиенти, включват вграден портфейл за съхранение на криптовалути от типа “cold wallet” (който не е свързан с интернет) и система за автоматично конвертиране на традиционни парични средства в дигитална валута.
Huawei Technologies пък държи лидерски позиции в сферата на телекомуникационното оборудване, смартфоните, облачните технологии и киберсигурността. Компанията провежда и агресивна политика за експанзия в Европа и Съединените щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *