Шефът на YouTube призова блогърите на бунт

Изпълнителният директор на YouTube Сюзан Войчички предупреди създателите на съдържание за новата европейска регулация за авторски права в интернет.

Шефът на притежавания от Google портал за споделяне на видео, призовава всички влогъри да протестират срещу евентуалното приемане на скандалната директива чрез социалните мрежи и чрез клиповете, които създават.

„Това законодателство е заплаха, както за вашата прехрана, така и за способността да споделят гласа си със света”, пише тя в публикация в блога на компанията, цитирана от CNBC.

Войчички се фокусира върху най-спорната част от готвената регулация, а именно член 13, който бе одобрен от Европейския парламент в началото на септември, което дава ход на обсъждането на директивата в Европейската комисия или с други думи прави така, че приемането на спорната регулация е с една идея по-възможно.

Въпросният член задължава интернет платформите да поставят филтри за съдържанието, което потребителите качват, с цел защита на авторските права. Казано по друг начин, сайтове като Facebook и YouTube ще филтрират това, което качват потребителите за да не допускат използването на материали с чужди авторски права.

Според мнозина това ще убие свободата на словото и ще промени интернет такъв какъвто го познаваме.

По настоящите правила, интернет платформите също имат задължението да премахват съдържание качено без разрешение от носителя на авторските права, но чак след като той се оплаче на компаниите.

Докато критиците алармират, че потребителите няма да могат повече да критикуват чрез споделяне на материали, meme-та и пародии, привържениците на новата регулация посочват, че тя е необходима за да се осигури справедливо заплащане на авторите на съдържание.

Сюзан Войчичко посочва още, че всичко това може да накара YouTube да спре да хоства по-малки канали на влогъри, тъй като ще поеме твърде голям риск, ако директивата действително бъде вкарана в действие.

Тя напомня, че и сегашната система на платформата защитава авторите, като алгоритъм автоматично сравнява контента с базата данни и дава избор на носителя на авторски права дали да поиска сваляне на видеото или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *