ФИФА обяви официално формата на Мондиал 2026

ФИФА обяви официално формата, регламента, продължителността, както и стартовата, и крайна точка на Мондиал 2026, който отново ще промени представите ни за световно първенство по футбол. Така бе и със зимния турнир в Катар, разбира се, който тотално обърка календара на клубния футбол през настоящия сезон.

След 3 години в САЩ, Канада и Мексико се задава най-дългият и най-масов турнир в историята на Мондиалите. В него ще участват 48 отбора, вместо досегашните 32. И ако това бе очаквана и планирана от години промяна, то вариантът с 16 групи по три тима отпадна.

Бройката на квотите е рекордна.

Успехът на формата с карета от по четири състава преди елиминациите е убедил шефовете на ФИФА, че той трябва да бъде западен. Но тъй като отборите са повече, и там се налагат промени.

Групите пак ще са с четири тима, но ще са 12 (досега бяха 8). И отново се налага връщане на регламент с класиране във фазата на елиминациите на трети отбори – нещо, което бе отпаднало от 1994-а насам. Също така броят на участниците води и до логично увеличаване на броя на кръговете до финала, както и удължаване на целия турнир като продължителност.

Така ще имаме фаза на 1/16-финали след групите, като там ще играят първите и вторите от 12-те групи, но и осемте най-добри трети отбори. Цели 32 от 48 състава ще минат първата фаза.

А за да стигнеш до титлата вече ще се наложи да играеш осем мача, а не 7, както бе до Катар.

Стартът на турнира трябва да е ранен, защото по-големият брой мачове означава и повече дни, в които те да се проведат. Досега световното първенство бе с 64 двубоя, сега стават 104 – също рекорд.

Така се очаква на 25 май (понеделник) да бъдат събрани всички състави, а на 5 юни да започне най-ранният Мондиал в новата история.

Финалът – или на “Ацтека” в Мексико Сити, или в Лос Анджелис, или в Ню Йорк, ще е на 19 юли.

Така турнирът ще продължи 44 дни, което го прави най-дълъг в историята на световните първенства. Досега рекордната продължителност бе 31 дни (в четири случая).

И още нещо – хаосът след края на Мондиала е гарантиран. Защото по правилата на ФИФА след такъв турнир се налагат поне 4 седмици почивка на играчите, преди те да стартират предсезонна подготовка за клубните първенства. А те прогнозно се чака да започнат в първите дни на август…

Тоест – големите лиги ще прекроят и това, като вероятно ще изместят старта на сезоните към края на осмия месец от годината.

И това “свива” времето за зимни паузи и т.н. верижна реакция, която променя изцяло календара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *