В края на 2022 г. VKontakte за първи път влиза в десетката на най-големите социални мрежи в света по отношение на генерирания трафик, сочи доклад на канадската компания Sandvine. Telegram, който вече присъстваше там в категорията на месинджърите, се изкачи от осмо на трето място. Експертите обясняват положителната динамика на платформата с напускането на западните социални мрежи от Русия.

Платформата на VK, VKontakte, за първи път влезе в топ 10 на генераторите на трафик, като се класира на девето място в категорията “социални приложения” и на четвърто място сред “социалните мобилни приложения”, според доклада на Sandvine за глобалните интернет феномени през 2023 година.

Месинджърът Telegram е на трето място в категорията “приложения за съобщения” и на шесто място сред браузърните приложения в клас “съобщения”. През третото тримесечие на 2022 г. броят на месечните активни потребители на VKontakte в Русия се е увеличил с 6,9% до 76,9 млн. Администрацията на услугата обяснява успеха с разработването на ключови продукти, включително видео, кратки видеоклипове, месинджър и видеоразговори.

Това косвено се потвърждава и от данните на Sandvine – анализаторите на компанията посочват глобалния ръст на търсенето на видеосъдържание, а платформите активно подкрепят тази тенденция.

Видеосъдържанието, включително телевизионните и стрийминг услугите, генерира 65,9% от глобалния интернет трафик през 2022 г., което е с 24% повече в сравнение с първата половина на 2021 година. Други генератори на трафик са пазарите (5,83%), игрите (5,58%), социалните мрежи (5,26%) и месинджърите (2,3%). Световните лидери в последните две области са платформите Facebook, Instagram и WhatsApp, собственост на Meta.

Взривният ръст на трафика на VKontakte и Telegram се потвърждава от представители на руските оператори, пише “Комерсант”. Според MegaFon трафикът на Telegram се е утроил през миналата година в сравнение с 2021 г., докато трафикът на VKontakte се е увеличил с 45%. ВимпелКом (марката Beeline) съобщава за 70% увеличение на трафика на Telegram в сравнение с предходната година.

Tele2 пък заявява, че трафикът на VKontakte се е увеличил 1,5 пъти, а този на Telegram – 2,5 пъти в тяхната мрежа. Експерти, интервюирани от изданието, заявяват, че успехът на VKontakte се дължи както на отдръпването на потребителите от TikTok, така и на блокирането на западните социални мрежи в Русия – повечето хора не се чувстват комфортно да стартират VPN.

Специалисти обаче обясняват, че големият скок няма как да се повтори отново, защото всички които са искали да преминат към руската платформа от западните социални мрежи, вече са го направили.