Руски изтребител се е сблъскал с американски дрон над Черно море, съобщава Би Би Си.

По информация на Си Ен Ен безпилотното устройство и два изтребителя на РФ извършвали рутинна операция в международното въздушно пространство, когато единият самолет умишлено излязъл пред дрона, излял гориво и ударил витлото му.

В съобщението от военните на САЩ се посочва още, че това е “небезопасен и непрофесионален акт на руснаците”.

“Приблизително в 7:03 сутринта един от руските самолети Су-27 удари перката на MQ-9, което накара американските сили да свалят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка Су-27 изсипаха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален”, e обяснил генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър.

Американските и съюзническите сили ще продължат да действат в района, отбелязват още от САЩ.

Междувременно за сблъсъка е бил уведомен и американският президент Джо Байдън.

От Русия все още няма коментар по случая.

Разузнавателният дрон MQ-9 Reaper, стойността на който е близо 57 милиона долара, e безпилотeн летателeн апарат с размах на перките 20 м и е предназначен за наблюдение на голяма надморска височина.

Теглото му е около 2 тона, а дължината – 11 метра, освен това може да развие скорост от над 400 км/ч и разполага с въоръжение – ракети и бомби.