Руските олигарси в Лондон

Имението Уитънхърст в Северен Лондон е вторият най-голям имот в Лондон – отстъпва по площ само на Бъкингамския дворец. То е собственост на руския олигарх Андрей Гуриев, натрупал богатството си през 1990-те години покрай разпадането на Съветския съюз. Пресата в Лондон нарича имението му “дoм нa тaйнитe”. На общо 4000 квадратни метра то помещава 25 спални и огромна бална зала, а в трите подземни етажа на помпозната сграда са изградени басейн, спа център, кинозала, гараж за 25 коли и т.н.

“Олигарсите вече няма да се крият в Лондон.” Така ли е?

Неприличното богатство на руските олигарси може да се види на много места в Лондон – въпреки санкциите. Британският списък със санкционираните руснаци включва вече над 1500 души, в това число и депутати от Думата, но твърде малко хора, паркирали парите си в Лондон, казват критици.

“Правителството направи немалко, но това не е достатъчно”, казва пред АРД британският журналист Оливър Бълоу, който от години следи темата за руските олигарси и санкциите. Бълоу дава пример с Търговския регистър: преди беше възможно да регистрираш фирма, която да кръстиш примерно “Мики Маус” – без някой да проверява данните. Междувременно правителството промени тази практика, но все още има огромни пропуски по отношение на прозрачността, например на Британските Вирджински острови, посочва Бълоу, цитиран от АРД.

Журналистът критикува властите и за това, че позволяват на санкционираните олигарси да ползват средства, с които да финансират живота си. Така например руският олигарх Пьотър Авен харчи месечно по 60 000 паунда, посочва Бълоу.

В тази връзка АРД припомня обещанието на бившия премиер Борис Джонсън разследващите органи да получат необходимия персонал, за да могат да си вършат работата. Не са забравени и неговите думи в парламента, че “олигарсите вече няма да има къде да се крият в Лондон”. Това обаче далеч не е факт, твърди Бълоу и настоява на приятелите на Владимир Путин да бъдат наложени много по-строги санкции.

Дела за сплашване на журналисти

Критици се възмущават и от това, че санкционирани руски олигарси могат да завеждат дела срещу журналисти. Един от най-показателните случаи е заведеното от шефа на групата “Вагнер” Евгений Пригожин съдебно дело за клевета срещу журналиста Елиът Хигинс, който публикува данни за операциите на неговата наемническа армия в Африка, както и за близките му отношения с Путин. Мозъчният тръст “Отворена демокрация” разполага с документи, от които става ясно, че въпросното дело е било заведено не без помощта на британското правителство. А АРД посочва още, че Пригожин – въпреки наложените му санкции – е наел адвокатска кантора в Лондон, като адвокатите му са пътували необезпокоявано до Санкт Петербург. По информация на “Отворена демокрация” Пригожин им е превеждал пари директно от Русия.

В крайна сметка през март 2022 г. съдът отхвърли иска, но е факт, че такива дела служат за сплашване на журналисти – тъй като се сблъскват с едни от най-добрите адвокатски кантори, а самите дела са много скъпи.

Щедри дарения

Но защо е това колебливо и дори приятелско отношение към руските олигарси? Едно от възможните обяснения: през последните години са нараснали даренията от руски граждани за Консервативната партия. През февруари 2022 г. от Лейбъристката партия оповестиха данни, според които по времето на мандата на Борис Джонсън консерваторите са получили от руски граждани или руски източници дарения в размер на повече от 2 милиона евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *