Предстоят 11-и и 12-и пакет санкции срещу Русия

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова днес Европейският съюз да наложи на Русия още по-широкообхватни санкции от тези, включени в десетия пакет санкции на ЕС срещу страната заради инвазията й в Украйна, предаде ДПА.

“Ще продължим да оказваме натиск. Предстоят пакети 11 и 12. Няма да отстъпим”, каза Науседа в литовския балтийски курорт Паланга, съобщи агенция Балтик нюз сървис.

Той заяви, че настоява особено силно за наказателни мерки срещу руската държавна компания за атомна енергия “Росатом” и за целия сектор, информира БТА.

Литовският президент изрази задоволство, че десетият пакет санкции беше одобрен навръх първата годишнина от инвазията в петък. “Не съм много доволен от последния пакет санкции”, добави в същото време той, като изрази по-конкретно съжаление, че руската ядрена индустрия не е била засегната.

“Винаги сме изтъквали, че няма как дестабилизирането и заплахата за ядрените съоръжения в Украйна, които Русия извършва, да останат без последици”, припомни Науседа.

Той отбеляза, че досегашните опити за налагане на санкции в тази област не са успешни “заради много специфичните интереси на точно определени държави”. Науседа не даде подробности по въпроса.

Държави членки на ЕС, като Унгария, са против налагането на санкции на руската ядрена индустрия. “Росатом” в момента изгражда два нови реактора в унгарската атомна електроцентрала в Пакш, отбелязва ДПА.

Президентът на Литва допълни, че всички пакети санкции досега са плод на компромис, като в противен случай е нямало да бъдат приети.

Новите наказателни мерки срещу Русия, които влязоха в сила през уикенда, засягат търговията, пропагандата и финансовия сектор. Както и в предишните пакети, санкционирани бяха също хора и организации, обвинени в подкопаване и застрашаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, посочва ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *