Поредна мека зима оставя високи запасите на природен газ в Европа

Европа е на път да завърши зимата с рекордно количество газ в хранилището, което върна цените на фючърсите до нивата отпреди кризата, след като се вземе предвид инфлацията. Картината на доставките се промени отпреди две години, когато търговци и политици се тревожеха за възможен недостиг на газ след нахлуването на Русия в Украйна. Съоръженията за съхранение в Европейския съюз и Обединеното кралство бяха пълни с 62% на 5 март в сравнение със средното ниво от 41% на същата дата между 2011 г. и 2020 г.

Запасите възлизат на 707 тераватчаса (TWh), което е с 277 TWh (+64% или +2,14 стандартни отклонения) над предходната десетгодишна сезонна средна стойност. Излишъкът е набъбнал от 167 TWh (+18% или +1,70 стандартни отклонения) в началото на зимния отоплителен сезон на 1 октомври, става ясно от данни, публикувани днес от Euractiv и агенция Ройтерс.

Зимен сезон 2023/24 се характеризира предимно със силна положителна северноатлантическа осцилация, насочваща силни западни ветрове от другата страна на Атлантика към Северозападна Европа. Разликите в налягането между зоната с ниско налягане на Гренландия и Исландия и зоната с високо налягане на Бермудите и Азорските острови са по-големи от нормалното, ускорявайки топлия и влажен въздух към Северозападна Европа.

Резултатът е по-високи температури и скорост на вятъра от средните, намалявайки търсенето на отопление и в същото време повишавайки генерирането на вятър, създавайки двойно намаляване на консумацията на природен газ.

Досега тази зима търсенето на отопление е било с 14% под дългосрочната средна стойност в Лондон и с 25% под средното във Франкфурт в Германия. Запасите са на път да завършат зимата при около 664 TWh, поставяйки рекорд и надминавайки предишни върхове от 629 TWh в края на зимен сезон 2022/23. А през сезон 2019/ 2020 запасите от газ на континента са били за 609 TWh.

Северозападна Европа е на около 80% през отоплителния сезон, така че е малко вероятно всякакви застудявания да имат значителна разлика в резултата от този момент нататък. Това е втората поред мека зима в региона. Европа имаше късмет, но и действа разумно, коментират специалистите.

Високите цени и правителствените политики за намаляване на потреблението на газ и електричество изиграха роля за предотвратяване на недостига, но последващите меки зими изиграха по-голяма роля в осигуряването на енергийните доставки.

От октомври 2023 г. цените на фючърсите намаляват стабилно, за да насърчат повече потребление и да ограничат натрупването на излишни запаси. Коригираните спрямо инфлацията фючърсни цени за предния месец паднаха до средно само 26 евро ($28,40) за мегаватчас през февруари от 46 евро през октомври 2023 г. и рекордните 245 евро през август 2022 г.

Така цените за първия месец се върнаха близо до средната стойност за десет години преди кризата между 2011 г. и 2020 г. от 23 евро/мвтч в реално изражение. По-ниските цени в крайна сметка би трябвало да насърчат енергоемките производствени индустрии, които не работеха през 2022 и 2023 г.. Дори се очаква и рестарт на част от производствата.

Големите промишлени потребители най-вече хеджират покупките на газ на форуърдния пазар, където цените за година напред са паднали до средно около 30-31 евро за мегаватчас досега през 2024 г. Цените за една година напред не са много по-високи от средните стойности преди кризата за 2011-2020 г. от 26 евро след коригиране спрямо основната инфлация.

Ще отнеме повече време, докато спадът в разходите на едро се филтрира до цените на дребно за газ и електричество, но домакинствата и малките предприятия трябва да видят спад на цените преди зимния сезон на 2024/25 г.

По-ниските цени вече насочват повече товари с втечнен природен газ към чувствителни към цените клиенти в Източна и Южна Азия, които не бяха в състояние или не желаеха да се конкурират с по-богатите потребители в Европа през сезон 2022/23 г.

Цените трябва да паднат достатъчно за продължителен период от време, за да изчистят някои излишни запаси и да направят място в системата за съхранение за натрупване на запаси през лятото на 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *