Как да оцелеем при апокалипсис

Не е задължително върху града ви да се стовари метеорит. Достатъчни са само мощен ураган или земетресение, за да се превърне всичко около вас в хаос, съпроводен с разрушения и паника.

Как да запазите живота си в такава ситуация?

По мнението на експерта Джон Рен, директор на Центъра за градски и екологични решения в Атлантическия университет във Флорида, в основата на всички мащабни евакуации лежат истерията и страхът.

В същото време повечето стихийни бедствия не изискват незабавна евакуация, тъй като те може да се предскажат.

Отличен пример за това са ураганите, пише The Daily Mail.

Освен това има мероприятия, достъпни за всеки гражданин, който, изпълнявайки ги, може да се подготви за внезапна катастрофа.

Първо, Рен препоръчва на гражданите да планират пребиваването във своите домове, а не бягство. Това е обосновано, когато не става дума за метеорит или изригване на вулкан.

Тези бедствия се случват изключително рядко, ако ги сравняваме с ураганите. Освен това, в случай на химическа атака, ще е по-безопасно да останете в границите на дома.

Второ, необходимо е да се подготвите в посока как да излезе от небезопасен район. Например когато Калифорния пострада от пожари през октомври, на много хора им се наложи бързо да напуснат своите къщи.

За да премине евакуацията с минимални последствия за бъдещето, необходимо е да следите новините.

Трето, не се бавете и направете запасяване в случай на бедствие. Необходими са ви вода, консерви за седмица, комплект за спешна медицинска помощ, фенер, батерии, зарядно устройство за телефона на слънчеви батерии.

Ако мобилните мрежи пострадат, радиото ще ви послужи, за да сте в крак с новините. Всичко необходимо трябва да бъде събрано в отделна чанта. Не забравяйте да сложите в нея личните си документи.

Освен това е важно да знаете пътя за излизане от града. Изучете местността около дома си, всички пътища и накъде водят те. Това ще ви помогне бързо да планирате маршрута за евакуация в екстремна ситуация.

Накрая Рен предупреждава, че паниката и страхът няма да са от помощ. Запазете спокойствие и трезв поглед върху положението. Тогава ще можете да преодолеете всички препятствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *