Измама с “Парникови газове” у нас

Европейската прокуратура в София извършва десетки претърсвания и действия по разследване на възможна измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, като възможните загуби са за милиони евро. Това съобщи Европейската прокуратура в Люксембург.

Частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на топлоелектрическите електроцентрали и отоплителните централи в България, е разследвано за предполагаемо подаване на фалшифицирани доклади до българските власти.

Събраните улики сочат, че не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите към бюджета суми. Отбелязва се, че по-високото замърсяване води и до влошаване на качеството на въздуха у нас, добавя БТА.

Над 150 полицаи са участвали в претърсвания, извършени в 11 български града, в сътрудничеството на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Държавната агенция за национална сигурност.

Извършени са над 40 обиска, разпитани са над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и документи.

Европейската система за търговия с емисии е сред основните политики за намаляване на измененията в околната среда и е първият подобен пазар в света. Целта е да се осигури ефективен механизъм за намаляване на замърсяването с парникови газове, пояснява Европейската прокуратура.

Малко по-рано за съвместната акция между Европрокуратурата, ГДБОП и ДАНС съобщи и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той не даде подробности за операцията, само уточни, че няма връзка с изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *