За какво служи хаштаг?

Какво е хаштаг?

Wikipedia дава следното определение:Хаштаг (на английски: hashtag, произношение haʃtag на британски английски или hæʃˌtæɡ на американски английски) е знак за препратка (таг) за търсене в социалните мрежи.

Представлява дума или символен низ, предхождани от символа диез („#“). Така съставената поредица от букви, цифри и знаци се превръща в етикет, който предоставя метаинформация при кратки текстови съобщения. Лингвистът Якоб Айнщайн нарича метакоментиране този начин на употреба на етикети, съставени от думи в самото съобщение

Какво е предимството на хаштаг?

Както от самото определение по-горе става ясно, хаштаг има едно основно предимство – архивира (събира) информация с конкретна тематика на едно място. Така ако търсите информация в социалните мрежи за марката „БМВ“ има два варианта – да нипашите BMW в търсачката на социалнита мрежа или да напишете #BMW. И в двата случая ще излязат резултати. При използването на хаштаг #BMW ще излязат резултати на потребители, които са го споменали в различни постове, предполагам свързани с марката. Т.е. с хаштага имате голям шанс да съберете повече мнения и коментари, отколкото новини. Това е добре, когато търсите потребителското мнение или просто опит.

Ефекта на хаштага

Има предимно маркетингов ефект. Използваме го за да правим кампании в Twitter и Facebook. Моят опит е показал, че хаштаг има добавена стойност единствено при любителите на конкретна марка. Това е така, защото хората, фенове на конкретен бранд, следят въпросните хаштагове. Т.е. бих оприличил хаштага като инструмент насочен предимно към лоялните клиенти. Примерът с BMW е доста показателен. Аз имам и карам BMW, следователно използвам този маркер предимно в постове, свързани с колата ми. И него следя.

За какво да използвате хаштаг?

Ще ви дам един безплатен съвет. Ако не сте в маркетинговият бизнес, използвайте този метод за две основни цели – популяризиране на постовете и нови последователи, приятели или фенове в социалните мрежи.

Така например във Facebook група публикувате хаштаг #Bruno. Това го правим с цел да събираме за в бъдеще всички постове за кучето Бруно на едно място. От друга страна потребителите в групата започват да следят този хаштаг. Така получавате коментари под всеки пост, и десетки или стотици харесвания, за нещо, което не е толкова популярно.

Хаштаг и Twitter

Twitter не е популярната социална мрежа в България.

Хаштага в Twitter има по-голяма сила отколкото във Фейсбук. Точно поради ограничението в Twitter хаштага може да ви доведе нови последователи.

Пример: искате да кажете много, знаете много, но не може да го напишете като във Фейсбук. Затова, ако говорите за BMW, направете следният трик – кратък пост до 100 символа, снимка на колата и хаштаг #BMW. Същото като в другата социална мрежа, но в Twitter феновете повече се влияят от хаштага и шанса да ви последват е двоен. Ограничението в символите, води до желанието да следват конкретен хаштаг, за да не изпуснат новините.

Другото предимство на хаштаг в Twitter спрямо Facebook е липсата на последователност в последното. Пример: ако презаредите браузъра пет пъти, поне при три от тях на стената ви във Фейсбук ще има различни публикации. В Twitter има последователност на база секунди, минути, часове. Изпуснете ли нещо, е по-добре да го следите с хаштаг, отколкото да превъртате надолу, докато ви се завие свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *