Диабетът може да се превърне в епидемия

Днес е Световният ден за борба с диабета – заболяване, от което страдат 451 млн. души по света. Броят на хората с диабет се е утроил след 2000 г., в резултат на което глобалните разходи за болестта вече достигат 850 млрд. долара годишно.

Очаква се до 2045 г. броят на страдащите от диабет да се увеличи до 693 милиона, ако настоящата тенденция се запази.

В България 460 000 души живеят с диабет, а други 200 хиляди са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

Национална кампания започва в различни градове на страната, чиято цел е да насочи вниманието към сърдечно-съдовия риск при хора със захарен диабет тип 2.

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като 64 на сто от хората умират от тях. Основна причина за сърдечно-съдовите болести е диабетът, обяви председателят на Дружеството по ендокирнология проф. Анна-Мария Борисова.

“От 2006 година проследяваме динамиката в броя на диабетиците в България. 2006 година имахме 5% известен диабет, 2012 година 7%, 2015 година – 8,78 процента. Като абсолютна бройка – над 500 хиляди българи имат диабет. Между 30 и 50 процента са недиагностицираните. Ние трябва да наддаваме”, каза проф. Борисова, цитирана от БНР.

Два пъти и половина по-често са сърдечно-съдовите заболявания при диабетиците, срещу два пъти и половина по малка честота на сърдечно-съдови заболявания при недиабетиците, заявиха ендокринолозите.

40% от жените на възраст под 30 години са с диабет, показват още данните у нас.

От Българско дружество по ендокринология настояват в първите месеци на бременността жените да се изследват за диабет и заболявания на щитовидната жлеза.

В България е извършен скрининг сред 1600 бременни жени, който е показал, че 29 на сто от тях са имали гестационен диабет, каза проф. Цветалина Танкова, секретар на Българското дружество по ендокринология.

Възрастовата граница при диабет-тип 2, намалява, показват проучванията у нас.

“Откривали сме болестта у деца на по осем-девет години, които са били с наднормено тегло”, каза д-р Антоанела Славчева, началник на отделението по ендокринология в Университетската болница “Русе”.

Хората подценяват диабета като заболяване, защото той не боли, докато не станат сериозни нещата и не започнат усложненията. Ето защо днес алармираме обществото. Искаме хората да знаят, че диабетът не е безобиден, а трябва да се обърне сериозно внимание. Така че всеки да си направи сметка“, каза председателят на Асоциацията на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова пред БНТ.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза – много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори, обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол.

Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори, е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *