Да покажеш среден пръст.

Показването на среден пръст е основно човешко право, защото е “част от свободата на изразяване”, въпреки че не е “учтиво”, отсъди наскоро съдия от Квебек в Канада по дело за съседски спор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съдебното решение в Канада беше предшествано от протест във Франция заради използването на аналогичен жест със сгъване на ръката от министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в залата на Националното събрание.

В мотиви, изложени на тридесетина страници с дата 24 февруари, магистрат от провинция Квебек отсъди в полза на мъж, обвинен, че е тормозил и заплашвал свой съсед, с когото бил в конфликт.

Обвиненият Нийл Епстийн – преподавател и баща на две деца, бил арестуван в градче в покрайнините на Монреал през май 2021 г., защото заплашвал и показал на два пъти среден пръст на съседа си.

Не е престъпление да покажеш среден пръст на някого, подчертава съдията в решението си.

Според магистрата, “да обидиш някого не е престъпление. Това е част от свободата на изразяване”, “а и основно право, залегнало в Хартата на правата и свободите, която принадлежи на всички канадци”.

Може да не е благовъзпитано, може да не е учтиво, може да не е подобаващо на джентълмен. И въпреки това то не води до наказателна отговорност, заключава канадският съдия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *