В САЩ обявиха шефа на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин за военнопрестъпник.

Американският министър на правосъдието каза днес, че шефът на руската паравоенна група “Вагнер” Евгений Пригожин е “военнопрестъпник”, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мисля, че имаме повече от достатъчно доказателства в подкрепа на становището ми, заяви Мерик Гарланд по време на изслушване в Сената.

Групировката “Вагнер” “носи отговорност за нападения срещу украинци в Донбас, включително за използването на затворници от руски наказателни колонии като пушечно месо”, заяви министърът.

Това, което те вършат, е невъобразимо, и ние трябва да направим всичко по силите си, за да им попречим”, каза още Гарланд, като обеща да помогне на украинското правосъдие да разследва тези престъпления.

Генералният прокурор на Украйна Андрий Костин наскоро обяви, че започва разследване на Пригожин за “военни престъпления”.

61-годишният бизнесмен, натрупал богатство в ресторантьорския бизнес, неотдавна призна, че през 2014 г. е създал групата “Вагнер” и е създал “ферма за тролове”, за да води пропагандни кампании по интернет.

През 2018 г. Пригожин беше обвинен от САЩ за намеса в изборите в страната през 2016 г.

“Вагнер” е смятана от Вашингтон за транснационална международна организирана престъпна група, подобно на италианската и японската мафия. Американски конгресмени настояват тя да бъде определена като “терористична група”.

По време на изслушването Гарланд каза също, че САЩ са “подкрепили” европейските усилия за създаване в Хага на “международен координационен център за съдебно преследване на престъплението “агресия”, който трябва да започне работа през лятото.

Що се отнася до създаването на специален трибунал, има опасения, с които трябва да се съобразим, как работата му би засегнала нашите собствени войски, каза още министър Гарланд.

2 thoughts on “В САЩ обявиха шефа на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин за военнопрестъпник.

 • март 1, 2023 в 11:24 pm
  Permalink

  Страна, която е хвърлила 2 атомни бомби с 90 000-166 000 убити цивилни в Хирошима и от 60 000-80 000 убити цивилни в Нагасаки!
  Войната във Виетнам, убити 667 130-951 895
  Ранени: 604 200!
  Ами Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, и къде ли не имат наглостта да определят е просто смехотворно!

  Отговор
  • март 1, 2023 в 11:26 pm
   Permalink

   Крадеца вика, дръжте ,,крадеца”.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *