Tехнология за 3D печат на магнити от стари хард дискове

Иновацията се появи през 2016 година, когато специалистите на ORNL откриха, че постоянните магнити, създадени чрез адитивна технология, могат да са по-добри от стандартните. В рамките на този проект, министерството на енергетиката на САЩ започна да произвежда изотопни магнити с примеси от неодим, желязо и бор (NdFeB), и с форма съвсем близка до зададената.

Успехът дойде бързо – получените по този начин магнити имат механични, магнитни и структурни свойства, сравними и в редица случаи превъзхождащи традиционните магнити, най-често произвеждани чрез леене под налягане.

Сега, благодарение на постигнатото споразумение с Momentum, бе направена нова стъпка към комерсиалното използване на новите магнити, създадени с помощта на 3D печат. Технологията получи името Membrane Solvent Extraction (MSX) и дава възможност за преработка на редкоземните елементи от вторичните продукти на електронната промишленост.

Новите NdFeB магнити почти не остават отпадъци при производството, докато при обикновените магнити 30-50% от материалите остават.

Новите магнити ще се използват в производството на електромобили, вятърни турбини, мотори, генератори и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *