Huawei се закани на Apple и Samsung

Ричард Ю, който е ръководител на отдела за потребителска електроника на Huawei Technologies Co., сподели плановете на компанията да изпревари основните си конкуренти Samsung и Apple и да стане световен лидер на пазара на смартфони. Това трябва да стане в срок от 5 години, а точната цел е 25% пазарен дял.

За първото тримесечие на 2016, Huawei Technologies Co. заема третото място в класацията на световните производители на смартфони, като разликата с лидера Samsung e доста голяма – 24.5% за Samsung срещу само 8,2% за китайците. Apple също е на достатъчна дистанция от Huawei с почти двойно повече продажби и 15.3% пазарен дял.

На пръв поглед статистиката показва, че шансовете на Huawei за първото място са само хипотетични, но ако погледнем данните в едно проучване на Gartner Inc.,  нещата се променят в полза на китайската компания. За първото тримесечие на 2016, продажбите на Huawei се увеличават с цели 59% в сравнение със същия период на миналата година. При Samsung увеличение няма и те запазват обема на продажбите си, а за Apple данните са още по-лоши, те бележат чувствителен спад от 14%.

Още един голям плюс за китайците е, че сериозния скок в продадените от тях смартфони се дължи предимно на устройства от високия клас, там където Samsung и Apple доскоро нямаха почти никаква конкуренция.

Ю казва, че Huawei и занапред ще се концентрира над устройствата в премиум сегмента и допълва:
„Ако искаш да си лидер на пазара, трябва да водиш преди всичко във високия клас“.

Компанията наистина влага доста усилия в разработването на премиум устройства и типичен пример е  смартфона Huawei P9. Камерите му са разработени съвместно с Leica, дизайна и качеството са на най-високо ниво, а от фирмата го налагат агресивно, разчитайки на реклами с участието на звездите Скарлет Йохансон и Хенри Кавил.

Ричард Ю признава, че постигането на първото място ще е много трудна задача, но с типичното за китайците спокойствие завършва:

„Това е състезание на дълги разстояния, а ние имаме необходимите търпение и сили.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *