Тръмп удари по първата национална криптовалута в света

Тръмп подписа заповед, която забранява на американски граждани да купуват новата виртуална валута, създадена от Венецуела, която носи името “Petro”, предава CNN.

Американският президент счита венецуелския си колега Николас Мадуро за диктатор. Под негово ръководство южноамериканската страна изпадна в безпрецедентна икономическа и хуманитарна криза.

Мадуро обаче не смята да се отказва, като търси път за преизбиране на поста на предстоящите през месец май избори в страната.

Новата заповед на Тръмп идва, след като САЩ забрани на местни инвеститори да купуват новите облигации на Венецуела, издавани както от самото правителство, така и от държавната петролна компания PDVSA.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин се срещна в началото на тази седмица с лидерите от Латинска Америка по време на събранието на Г20 в Буенос Айрес, където Венецуела бе основна тема на разговорите.

Николас Мадуро провокира създаването на криптовалутата petro, като начин за заобикаляне на американските финансови санкции, твърдят анализатори. Petro стана наличен за покупка на частни аукциони, стартирали през февруари тази година.

Мадуро обяви чрез публикация в Twitter, че частните аукциони са продали виртуална валута за 735 млн. долара, макар тези данни да нямат официално потвърждение.

За разлика от стандартните виртуални валути, petro ще бъде покрита от венецуелския резерв от суров петрол, който е най-големият в света. Инвеститорите в petro реално обаче няма да получат собственост върху венецуелския петрол.

Самата криптовалута получи критики от експертите, като някои я наричат шега, която е в директен конфликт с основните цели на виртуалните валути, които по същество са децентрализирани и не се контролират от национални правителства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *