Светът от погледа на един милионер

Как изглежда бюджетът на едно домакинство за един милиардер?

За да онагледят това, от CNBC ограничават доходите на един милиардер до 50 000 долара, колкото е средният доход в САЩ.

Една година от живота на средностатистическия милиардер

За начало трябва да бъде изчислен годишният доход на един милиардер.

За 30-те години от 1987 до 2016 г., Бил и Мелинда Гейтс натрупват около 120 млрд. долара. Тази цифра представлява 80 млрд. долара лично състояние и 40 млрд. долара, конторлирани от благотворителната им фондация. Средният годишен доход на семейство Гейтс за тези години е 120 млрд. долара, разделено на 30, или 4 млрд. долара.

Според Forbes, състоянието на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е нараснало миналата година от 72.8 млрд. долара до 108.7 млрд. долара. Въпреки измененията, породени от ежедневните колебанията в цената на акциите на неговата компания, богатството на Безос през 2017 г. се е увеличило най-малко с 32 млрд. долара, или с 1 000 долара на секунда.

Семейство Гейтс и семейство Безос са екстремни случаи. Какво да кажем за по-обикновения милиардерски доход обаче?

Да кажем, че едно ново богатство се натрупва за около едно десетилетие. Тъй като средната стойност на състоянието на участниците в класацията на милиардерите на Forbes е около 2 млрд. долара, годишният им доход е една десета от това, или приблизително 200 млн. долара.

В абсолютно изражение 200 млн. долара на година означават над 6 долара на секунда, или средния годишен доход в световен мащаб на всеки осем минути. Всяка година средностатистическият милиардер успява да натрупа състояние, равняващо се колкото 4 000 пъти средния годишен доход в САЩ.

През 2017 г. Джеф Безос е спечелил 150 пъти повече от средностатистическия милиардер – или 600 000 пъти, колкото средния годишен доход в САЩ.

Бюджетът на един милиардер

Тъй като средностатистическият милиардер натрупва състояние, равняващо се на 4 000 пъти колкото средния годишен доход в САЩ, разход от 4 000 долара е все едно разход от 1 долара за американец, която заработва средния доход за страната.

Ако приравним 4 000 долара на един “милиардерски долар,” тогава годишният доход на средностатистическия милиардер е 50 000 милиардерски долара. Така почивка за 2 000 долара се равнява на 0.50 милиардерски долара.

При тези мащаби един щедър годишен бюджет за храна възлиза на 3 милиардерски долара. Таксата за едногодишно обучение в престижен университет струва 15 милиардерски долара. Продължителен престой в елитна болница може да достигне 50 милиардерски долара. Само за 150 милиардерски долара средностатистическият милиардер може да си купи голям дом в повечето части на САЩ.

Средностатистическият милиардер може и си купува стоки и услуги, които не са налични за останалите хора. Срещу 2 500 долара може да бъде осигурен медиен комфорт. Съпоставими политически дарения може да бъдат последвани от назначение в кабинета.

За разлика от обикновените хора, еднократно дарение от 5 000 милиардерски долара от страна на средностатистическия милиардер няма да се отрази върху покупателната му способност. Говорим за мащаби, при които разточителните разоди за живот възлизат на неколкостотин милиардерски долара. Следващата година той или тя ще натрупа нови 50 000 милиардерски долара.

Въпрос на гледна точка

През 70-те години Роналд Рейгън изразява възмущение от американскa гражданка, която, според него, неправомерно получавала помощи и ощетила държавата с 8 000 долара, или 2 милиардерски долара. За съжаление, хората не изразяват пропорционално възмутещението си от кражбите и загубите в особено големи размери.

За сравнение, скандалът със спестовните банки от ерата на Рейгън, счетоводния скандал с Enron, кризата, породена от обезпечените с ипотеки ценни книжа и годишните загуби вследствие на използването на офшорни зони, струват на обикновените данъкоплатци стотици милиарди долари, или десетки милиони пъти повече, отколко сумата, с която една жена е ощетила социалната система. Това е достатъчно да остави без пари дори Джеф Безос.

За сравнение, обществените услуги са евтини. Бюджетът на Бостън за 2017 г. е бил малко под 3 млрд. долара, в това число около 1 млрд. долара за държавните училища и 200 млн. долара за пенсии.

Повечето американци не разбират колко несправедливо се разпределя американското богатство. В световен мащаб неравенството е дори още по-ясно изразено.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *