Политически скандал в Австрия

В радиоинтервю президентът Александър Ван дер Белен поиска претендентът от Австрийската партия на свободата Удо Ландбауер да оттегли кандидатурата си, предаде БТА.

Ескалиралият през последните дни скандал е свързан с личността на 31-годишния Ландбауер, син на иранка и австриец, който от 17 години е член на дясното студентско братство “Германия”, в чието бюро в град Винер Нойщад бяха намерени брошури с нацистки песни, възхваляващи националсоциализма и изтребването на евреите по време на Холокоста.

При направения обиск брошурите бяха конфискувани. Ландбауер, заместник-председател на братство “Германия”, заяви, че не е знаел за съществуването им, тъй като те са печатани, когато той е бил едва 11-годишен.

Части от текста на нацистките пропагандни песни са зачеркнати. Започналото следствие ще изиска експертиза, уточняваща момента на заличаване на пасажите. Новината предизвика всеобщо обществено възмущение.

В интервю бившият канцлер Кристиан Керн – ръководител на Австрийската социалдемократическа партия, призова за политически последици. Настоящият канцлер Себастиан Курц се позова на правовата държава и заяви, че в компетентността на съда е истината да се разследва докрай.

Прокуратурата във Винер Нойщадт е започнала разследване срещу неизвестни извършители въз основа на наличието на улики за възобновена националсоциалистическа дейност, което се преследва от наказателния кодекс. Според говорителя на прокуратурата Удо Ландбауер не е сред заподозрените.

Австрийският президент обаче изтъкна в интервюто, че подобен случай не е работа единствено на наказателното право, като заяви, че осмиването на масовите убийства по време на Холокоста, подигравката със загиналите в газовите камери милиони евреи в Аушвиц, е нечувано.

Реакцията на Австрийската партия на свободата не закъсня. Генералният секретар Харалд Вилимски направи изявление, че президентът “не бива да нанася щети на надпартийния си пост с предварително осъждане”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *