Нови хладилници за Air Force 1 струващи 24 млн. долара

Летящата крепост, която американският президент използва, за да се придвижва от едно място на планетата до друго, е сериозно модифициран Boeing 747.

Смяната на настоящите охладители се налага, за да се подобри “надеждността и поддръжката” на самолета.

Високата цена идва в резултат на специалните изисквания за оборудване, въведени от Военната служба на Белия дом и Военновъздушните сили.

Air Force One служи като мобилен команден център за президента, като на борда трябва да се съхранява достатъчно храна за седмици, в случай на авария.

Това означава, че хладилниците на джета трябва да побират до около 3000 ястия, които да изхранват пътниците и екипажа му, в случай че самолетът не може да се приземи отново.

На борда на Air Force One има 5 хладилника, които имат 26 отделения, според военновъздушните сили. Двата, които предстои да бъдат сменени, ще охлаждат осем от тези отделения.

“Въпреки че се обслужват редовно, надеждността им намалява с нарастващите повреди, особено в гореща и влажна среда”, казва говорителят на Air Force Ан Стефанек. “Устройствата не са в състояние да работят ефективно по съхранението на храни”, допълва тя.

Хладилните апарати на самолета датират от 1990 г., когато Военновъздушните сили получават персонализирания Boeing 747. Работата по новите охладители се очаква да бъде завършена до октомври 2019 г.

Президентът Доналд Тръмп критикува работата на Air Force One през последните години. През декември 2016 г. той заяви, че договор с Boeing за създаването на две нови версии на президентския самолет би бил твърде скъп. Той изчисли цената на 4 млрд. долара и допълни: „Отменете поръчката!“.

One thought on “Нови хладилници за Air Force 1 струващи 24 млн. долара

  • януари 26, 2018 в 2:03 pm
    Permalink

    Може по един Мраз да им сложат да усетят качествената техника.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *