Най-бедният президент на света

Практиката показва, че колкото по-бедна е една страна, толкова по-нашироко живее нейният държавен глава. Тази система е обърната с главата надолу от Хосе Мухика – аскет, вегетарианец и президент на Уругвай.

Хосе, когото в родината му ласкаво наричат El Pepe, е нетипичен президент. Когато през 2010 г. встъпва в пост, първото му решение е да се откаже от преместване в предвидената за държавния глава резиденция. Пред разкошна вила Мухика предпочита своята стара ферма, която е наследил от баща си.

От фермата до столицата се стига по селски път. В своя неголям дом Хосе живее с жена си и две кучета – стар лабрадор и триног пес на име Мануела.

Хосе винаги е обичал градината си и работата със земята. Преди да стане президент заедно със съпругата си поддържат фермата. Не наемат други работници. Отглеждат цветя за продажба. Дори след встъпването в длъжност съпругата на Хосе – Лучия, продължава да се занимава с градината.

Знаете ли каква е заплатата на президента на Уругвай? 12 500 долара. За петте си години като президент Хосе е давал 90% от тази сума за благотворителност. По този начин месечният му доход оставал на ниво средна работна заплата в страната – т.е. 775 долара.

Защо добирайки се до пост, който му предлага такива добри финансови възможности, бившият президент не се е възползвал? Хосе винаги се е придържал към радикални леви възгледи. Шест пъти е бил раняван „на барикадите“ и е прекарал 14 години в затвора, като повечето от тях са били в килия за един човек. Това категорично е повлияло на представите му за живота и какво би направил, ако един ден стане президент.

Философията на Хосе гласи: „Наричат ме най-бедният президент, но аз не се чувствам беден. Бедните – това са тези, които работят, за да живеят в разкош. Те през цялото време искат повече и повече… Когато имате малко вещи, имате повече време за самия себе си…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *