Между 730 и 740 секции в 62 държави.

Между 730 и 740 секции в 62 държави очакват да бъдат разкрити за вота през април зад граница от Министерството на външните работи (МВнР), обяви пред медиите зам.-председателят на Работната група “Избори” към МВнР Калин Анастасов.

В Турция ще бъдат разкрити малко над 160 секции, в Обединеното кралство над 115, в Германия – около 74, в Испания – около 64, в САЩ – 56 , в Италия – около 26, в Гърция – около 20, във Франция – около 16, посочи той, цитиран от БТА.

Очаква се около половината от тях да бъдат обезпечени и с машини за гласуване.

Анастасов отбеляза, че от МВнР очакват зад граница да бъдат изпратени между 240 и 410 машини в 240 секции в 22 държави на три континента.

В същото време говорителят на ЦИК Росица Матева разясни, че по време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, за да не се притесняват избирателите, че някой ще записва за кого са гласували.

“Тези устройства, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще се включат след като приключи изборният ден, след като председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна”, обясни Матева по БНТ.

Тя заяви, че имат уверение от Министерството на електронното управление, че устройствата ще са такива, че много лесно ще се включват – буквално със зелено и червено копче. Ще има стойка, върху която ще се поставят. Задължението е да бъдат насочени така, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на СИК, които вадят бюлетините.

В населените места, където липсва интернет или има технически причини, ще бъде извършен запис. Навсякъде едновременно с излъчването на живо ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в интернет платформа, за да бъдат гледани впоследствие.

По подобен начин се правят изборите в Южна Корея, каза Росица Матева.

Тя напомни на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени в електронен вариант протоколите, така че могат да започнат да правят симулации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *