Къде е Оумумауа

Преди около една година астрономите откриха необичаен обект, който се движи в космоса недалеч от орбитата на Земята. Учените осъзнаха, че не може да бъде нормален астероид или комета – пътят му показва, че не е гравитационно свързан със Слънчевата система. Това е първото междузвездно тяло, което някога е било открито в нашата Слънчева система и идва от далечния Космос. Затова беше наречен с Хавайското име “Оумумауа”, което ознаава “разузнавач”.

Астрономите отдавна са смятали, че комети и астероиди съществуват в други планетарни системи – може би Омумауа бе един от тях. Повечето от случаите, които сме изучавали в нашата собствена Слънчева система показват, че такива малки тела са остатъци от ерата на планетарно образуване.

Оумумауа от самото му откриване бе определен като рядък научен случай и затова стана обект на интензивна, макар и кратка наблюдателна кампания – кратка, защото се движеше така, че бързо се превръщаше в твърде далечна точка в Космоса и бе все по-трудно да се открие.

Независимо от това, извършените наблюдения установиха, че е червеникав на цвят, без видими спектрални характеристики и без признаци на газ или прах. Всичко това предполага, че може да е нещо като примитивен (“тип D”) астероид, въпреки че всъщност не съществува добър подобен аналог, познат от нашата слънчева система.

Най-забележителното от всичко бе неговата много удължена форма: шест пъти по-дълъг, отколкото е широк. Затова астрономите го нарекоха- астероидът, който прилича на пура. Дължината на небесното тяло бе определена на не по-малка от 240 метра, а някои учени говорят за 725 метра и дори 1 километър. Небесният разузнавач трябваше да премине край Сатурн през януари 2019 година, след като мина край Юпитер през май.

Учените обаче проведоха ново проучване на Космоса с помощта на камерата IRAC на космическия телескоп Spitzer, която работи в инфрачервения спектър. Тя бе насочена към мястото, където би трябвало, съгласно изчисленията, да се намира Оумуамуа. Но след 30 часа непрекъснато наблюдение не бе открито нищо. Обектът бе изчезнал.

Камерата IRAC на космическия телескоп Spitzer в момента е на около 155 милиона километра от Земята и има много по-различен ъгъл на гледане, отколкото телескопите, които са на Земята. Въпреки това, не откри небесния обект. Астрономите от Харвард-Смитсъновия център по астрофизика Джо Хора, Хауърд Смит и Джовани Фазио, заедно с техния дългогодишен екип от учени потвърдиха, че камерата е насочена правилно.

Така тяхното заключение е, че обектът се е преместил твърде бързо и вече е толкова далече, че дори космическия телескоп не може да го види.

Нека припомним, че преди няколко месеца Марко Мишели от ESA (Европейска космическа агенция) заяви: “Нашите високо прецизни измервания на позицията на Оумуамуа разкриха, че има нещо, което засяга неговото движение, освен гравитационните сили на Слънцето и планетите”.

Данните разкриват още, че обектът ускорява движението си, когато излиза от Слънчевата система, което не би трябвало да е възможно, ако той беше просто скалист астероид, който бива изхвърлен от гравитацията.

One thought on “Къде е Оумумауа

  • октомври 23, 2018 в 8:18 pm
    Permalink

    Мене повече ме интересуват загадките на комунистите… Как още са живи тия хора?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *