Крис Ларсен e изгубил около 44 млрд. долара при срива на криптовалутите

Само за няколко седмици спадът при дигиталните валути изтри десетки милиарди долари от състоянието на хартия на един от криптомилиардерите.

Криптовалутата рипъл (XRP) поевтиня със 74% от върха си от 3.84 долара, достигнат на 4 януари, изтривайки 44 млрд. долара от състоянието на Крис Ларсен, съосновател и изпълнителен председател на Ripple.

XRP вчера се търгуваше на ниво от около 1 долар, при което състоянието на Ларсен възлиза на „едва“ 15.8 млрд. долара, сочат изчисления на CNBC, направени въз основа на данни на Forbes.

От изданието обявиха по-рано през месеца, че Ларсен разполага с 5.19 млрд. единици XRP и със 17% процента дял в стартъп компанията. Ripple притежава 61.3 млрд. от 100-те млрд. налични единици.

При върха на XRP на 4 януари състоянието на Ларсен се оценяваше на 59.9 млрд. долара. Това го направи един от петте най-богати хора в САЩ и по-богат от съоснователите на Google, въз основа на класацията на Forbes.

Стойността на основните дигитални валути падна в последните два дни, след появилата се информация, която породи опасения за засилване на регулациите в Южна Корея и Китай.

Миналата седмица цената на XRP също падна, след като от CoinMarketCap обявиха, че изключват от изчислението цените на определени южнокорейски борси заради значителните им разминавания с други пазари.

Вчера биткойнът поевтиня до под 10 000 долара на CoinDesk за първи път от края на ноември. Етериумът губеше 18%, до 865 долара, след като падна под 1 000 долара още във вторник, според CoinMarketCap.

Спадът в цените на криптовалутите през този месец не се отразява особено на огромния им скок през 2017 г. Биткойнът поскъпна с около 1 500%, докато цената на XRP скочи с над 35 500%.

Загубите извадиха Ларсен от челната петица на най-богатите хора в САЩ, но с лично състояние, оценявано на 15.9 млрд. долара, той все още е пред намиращия се на 32-о място медиен магнат Рупърт Мърдок, който разполага с 15.4 млрд. долара, според Forbes.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *