Китайците масово купуват биткойни

Популярният уеб-портал ZeroHedge публикува информация за внезапния ръст на курса на биткойна през последните два дни. Специалистите на ZeroHedge считат, че причина за това са китайските потребители, които спешно купуват биткойни с цел извеждане на капитали зад граница.

Китайските закони ограничават превода на повече от $50 000 извън страната в рамките на една година. Но мечтата на много китайци от средния клас е къщичка някъде в Канада или Австралия.

Това е основната причина в държавата на червения капитализъм да се появяват най-различни сложни схеми за извеждане на спечелените пари извън Китай. С всяка изминала година закупуването на недвижимо имущество в чужбина от страна на китайците нараства с 40-50%.

Сега се очаква сериозна девалвация на юана, понеже китайското правителство засили контрола върху износа на капитал зад граница. Цената на юана спрямо долара започна да пада и китайците се нахвърлиха върху биткойните. На борсата Huobi курсът BTC/CNY внезапно скочи нагоре и повлече курса на BTC/USD в другите борси.

Сега курсът на биткойна достигна сериозните $540, като само преди седмица бе на ниво $440, а миналото лято падна под $200. Според много икономисти, китайците имат около $30 трилиона по своите сметки, а пазарната капитализация на биткойните по текущия курс е около $8 милиарда. Ако китайците продължат да изкупуват BTC със същите темпове, можем да очакваме нов още по-сериозен скок на курса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *