Как да се махнем от банковата система и да живеем само с биткойни

Още от самото начало се заинтересувах от Bitcoin, но до скоро считах цифровата валута за красив криптографски инструмент с голям потенциал, но без особена ползва в реалния живот. Преди няколко години обменът на BTC за долари, евро и друга конвертируема валута бе сложно, но сега времената са по-други. Реших да живея само чрез биткойни и ето какъв е моят план.

Имайте предвид, че това не е окончателният вариант, тествам тези методи буквално сега и не приемайте моите съвети безпрекословно.

Причини

Не знам как сте вие, но аз се уморих от банковата система.

  • Аз не приемам концепцията за “доверието”. След като на познавам тези хора, откъде накъде ще им имам доверие? От друга страна, при BTC доверието изобщо и не се разглежда като фактор.
  • Не искам някой друг да контролира моите пари и кредитни карти. Аз съм си спечелил тези пари. Как така някой външен ще решава колко и кога мога да изтегля от своята сметка и колко да внеса на депозит. Кои сте вие?
  • Не ми харесва, че правителството има достъп до моята банкова сметка, да си прави извлечения и дори да я запорира.
  • Не ме устройват 2-3 дни за осъществяването на преводите. Нали се сещате, че това забавяне не е по технически причини, а банките просто използват нашите пари през това време.
  • Не ми харесват и таксите за превод – последно време те станаха твърде високи за прекалено ниското качество на услугата

Проблеми

Подобно на всички сериозни неща и тук има няколко основни проблема, които трябва да бъдат решени.

1. Безопасност – има много услуги, които предлагат биткойн-портфейли, но безопасността е на ниво цялото уеб-пространство, тоест всяка онлайн-услуга може да бъде хакната, а ако е централизирана да фалира, подобно на MtGox. Да не забравяме, че няма никаква централизирана организация – онлайн-портфейлът не е банка и някой няма да върне BTC, ако по някакъв начин бъдат изгубени.
2. Превръщане на биткойните в стандартна валута. Засега няма как да си купим храна с биткойни. Ако искате да си платите наема или сметката в ресторанта, ще ви трябват USD и EUR или друга валута, който да бъде теглена от сметката с BTC.
3. Обратно, заплатите се плащат в стандарта валута и е необходим лесен начин за прехвърляне на заплатата в BTC портфейла. В идеалния случай това би бил метод, който “транслира” IBAN номера на банковата сметка в BTC-портфейла.

Решения

Безопасност. Единственият начин за 99% обезопасяване (всички знаем, че 100% са фантазии), това е хардуерният портфейл. Аз си купих Trezor, но има и други варианти.

За разлика от уеб-портфейла, създаден с помощта на клиенти за Bitcoin-core, Mycelium или други, хардуерният портфейл от рода на Trezor съхранява вашите криптографски ключове (които се използват за BTC транзакции) в самото устройство и никога не се изпращат или записват в компютър или компютърна система. Всъщност компютърът изпраща данни към това устройство и то подписва транзакцията.

По този начин, дори и компютърът да е заразен и/или компрометиран, хакерът няма как да открадне вашите биткойни. А ако устройството бъде изгубено или счупено, то всички биткойни могат да се възстановят чрез инициализиране – 24 думи, които са се използвали при първоначалното включване на устройството.


Дебитна карта
. Това е най-удобния начин за плащане в ресторантите, Amazon, както и да теглите USD/EUR/BGN от банкоматите.

Има няколко онлайн-услуги, които дават възможност за създаване на BTC-портфейл (да не забравяме че не трябва да превеждаме всичките си BTC в тази сметка) и да получим истинска дебитна карта VISA, MasterCard и т.н. Това е дебитната карта, която дава възможност за внасяне на биткойни по сметката и тегленето има в стандартна валута.

Към днешен ден препоръчвам CryptoPay. За да потвърдите самоличността си е необходимо да качите сканирано копие на личната карта или паспорта, както и една бележка за платена комунална услуга. По този начин CryptoPay счита, че са проверили вашата самоличност. След това няма никакви лимити – по сметката на тази карта могат да се внасят биткойни и друга валута произволен брой пъти, както и да се тегли стандартна валута, съвсем като от обикновена банкова дебитна карта.
Остана да намерим начин за превод на работната заплата директно към BTC-портфейла. Много потребители от Reddit съветват използването на:

Cashila.com
BitWage.com

Тези услуги работят почти еднакво и предоставят банкови реквизити, които важат за всякакви счетоводни системи и работодателите могат да ги използват. Заплатата автоматично се прехвърля към BTC-портфейла по текущия курс. Cashila дори дава възможност за плащане на сметки, докато BitWage няма подобна опция.
Изводи

С помощта на изброените дотук услуги е възможно да се живее само с биткойни и никога да не си откривате банкова сметка.

Сигурно си мислите: “Да, това е удобно и полезно, но биткойнът е нестабилен и цената му може да се промени по всяко време”. Това е наполовина вярно. Цената на биткойна наистина скача, но не както преди. Така например, през последните 3 месеца тя се колебаеше между $373 и $479. Нищо няма да загубите, ако подберете подходящия момент, а ако сравните с банковите такси и комисионни, почти сигурно е, че ще сте на плюс.

Автор: Симоне Маргарители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *