Защо да не вземате пясък от Сардиния

Според нов закон в Сардиния, който влезе в сила на 1 август, четирима туристи бяха глобени с по 1000 евро заради опит да пренесат пясък, камъни и мидени черупки у дома. Те били заловени от рентгена на летище Елмас в главния град на острова Каляри.

Може да звучи прекомерно, но жителите на острова от години се оплакват от кражбата на природните им ресурси. През 1994 г. достъпът до известния розов плаж на остров Будели, в североизточната част на Сардиния, беше забранен заради безпокойство за бъдещето му.

Само в трите летни месеца на 2015 г. на летище Елмас са хванати цели пет тона пясък, съобщават местни жители. Пясък бил заловен и на други летища на острова, като Алджеро и Олбия.

Във Facebook дори беше създадена страницата „Сардиния – ограбена и плячкосана“, на която хората споделят снимки на пластмасови бутилки и найлонови торбички, пълни с плажни сувенири.

Краденето на пясък е престъпление, обяви групата и настоя местните кметове и политици да реагират на извънредната екологична ситуация, както я определиха.

Сега законът постановява, че „всеки, който взема, задържа или продава малки количества без разрешение“, е застрашен от глоба в размер от 500 до 3000 евро.

Митническите служители следят за откраднат кварцов пясък от плажовете в Мари Ерми, Ис Арутас и Маимони, бял пясък от Кала Луна и жълт пясък от Пишинас.

Местните медии активно оплюват туристите, хванати да крадат пясък. Новинарският сайт La Nuova Sardegna публикува видео на двойка, определена като „вероятно чужденци“, които пълнели бутилка с бял пясък от плажа в Арутас на западния бряг, „вероятно като сувенир от красива Сардиния“.

Активистите срещу кражбите на пясък смятат, че все още имат много работа за вършене и публикуваха снимки на пясък от Сардиния, който се продава в eBay. Горската служба на острова съобщи, че плажовете на Сардиния са се образували в течение на милиони години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *