Даже при изключен GPS от Google събират информация за локацията

Android събира данни за местоположението на потребителя и ги изпраща на Google, дори ако съответната функция е изключена, не се използват приложения и в устройството няма SIM карта алармира Quartz. От там обясняват, че от около 10 месеца операционната система изпраща адресите на околните мрежови клетки.

Тази информация е необходима за т.нар. push нотификации например. Проблемът обаче е, че това става дори при изрично изключване на функцията за следене на локацията от страна на потребителя.

От самата Google обясняват, че започнали да следят Cell ID кодовете от януари тази година с цел подобряване и ускоряване получаването на съобщения. Подчертава се, че тази информация никога не е била съхранявана.

Не е ясно как тези данни биха могли да подобрят обмяната на съобщения. Според Quartz идентифицирането на клетката, към която се свързва устройството не дава точна информация за местоположението на потребителя. Данните от няколко бази станции обаче могат да служат за триангулиране на локацията с точност до няколко стотин метра. В градска среда, където предавателите са по-нагъсто точността може да е по-висока.

Изпращаната информация е криптирана, но тя може да попадне в чужди ръце ако устройството бъде компрометирано. Същевременно самите смартфони не са анонимни устройства – всеки разполага с уникален идентификационен номер.

Важно е да се отбележи, че тук не става дума само за Pixel или Android One устройства. Според Quartz става дума за всички по-нови устройства, работещи под Android, независимо от производителя.

Смартфоните започват да изпращатат данни при връщане на заводските настройки, стига да е налице връзка с интернет. При връзка с Wi-Fi устройствата се опитват да споделят такава инфорамция всеки път когато влязат в обхвата на друга базова станция.

Разбира се от самата Google не крият, че събират данни за местоположението на потребителя, но никъде не споменават, че това става дори при неговото изрично нежелание – изключване на локацията на смартфона.

От Google обещават да прекратят практиката, но въпросите остават… Новината идва на фона на критики и към други интернет гиганти, като Facebook и Microsoft, за това, че събират прекалено много информация за потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *