Волан разпознава жестовете

Съвременните автомобили са снабдени с толкова много функции, че спокойно могат да бъдат наречени компютри на колела, които постоянно общуват с външния свят и отвличат вниманието на водача. Рано или късно безпилотните технологии ще освободят човека от необходимостта да управлява всички сложни системи, но дотогава производителите ще се опитват да облекчат живота на шофьорите.

Избор на музика, телефонни разговори, съобщения в чата, въвеждане на данни в навигацията или лутане в менюто на бордовата електроника – всичко това може да се извършва с ръце на волана, смятат инженерите на немския гигант Continental. Те за разработили кормило, което разпознава жестовете с помощта на специални датчици в приборния панел.

Сензорите следят движенията на пръстите и ги интерпретират като команди за управление на определени функции. Зад волана са разположени две прозрачни “пера” за специфични движения като кликане с мишка, а на анимирания екран отзад могат да се въвежда всякаква информация. Съвкупността от тези устройства позволява на шофьора да не изпуска кормилото нито за миг, а бутоните на централната конзола стават излишни.

От Continental твърдят, че ако се договорят с някой от големите производители на автомобили, могат да внедрят новата технология до година-две.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *